Wat worden dit jaar en in 2018 de belangrijkste deelgebieden in de IoT-markt? Marktonderzoeksbureau Gartner heeft het onlangs keurig op een rijtje gezet. IoT Journaal pikte er de acht belangrijkste uit.

Volgens Nick Jones, vice president en ‘distinguished analyst’ Gartner, is The Internet of Things als marktgebied nog verre van volwassen. Zowel afnemers als leveranciers zijn deze ‘wondere wereld’ nog volop aan het verkennen. En dat brengt voor beide partijen de nodige uitdagingen (problemen) met zich mee. Bijvoorbeeld als het gaat om de ontwikkeling en uitrol van IoT-toepassingen die toekomstbestendig moeten zijn. Door het huidige gebrek aan (eenduidige) standaarden in de verschillende IoT-deelgebieden – denk aan netwerkinfrastructuur en security – is dat een eh, ‘uitdaging’ te noemen. Hetzelfde geldt voor medewerkers met IoT-kennis: die zijn nu al schaars en dat dreigt alleen maar erger te worden. Desondanks ziet Jones dat organisaties zich met veel verve op IoT storten. De verwachte voordelen zijn immers groot.

Wat Gartner betreft, mogen de voorziene hobbels de beoogde IoT-pret niet drukken. Het bureau heeft de belangrijkste IoT-thema’s voor dit jaar en 2018 keurig op een rijtje gezet. Wij kozen er acht uit:

Processoren Gartner heeft het over ‘IoT-processoren’ om de hardware aan te duiden die voor de gegevensverwerking in allerhande IoT-hardware zorgt. Ook hier staan de leveranciers van dergelijke apparaten voor uitdagingen. Allereerst moet de hardware energiezuinig zijn en tegelijkertijd over een behoorlijke verwerkingskracht beschikken. Verder is beveiliging/gegevensencryptie een vereiste en moet de boel vanaf een afstand zijn te updaten (firmware). En ten slotte: de hardware moet in een veelomvattende architectuur kunnen passen die ook nog eens met oude en nieuwe systemen van uiteenlopende pluimage communiceert.

Besturingssystemen Vroeger was de wereld nogal eenvoudig. Op het gebied van besturingssystemen dan. Je had voor de desktop en de laptop Microsoft Windows, Linux en de Apple-varianten. Die besturingssystemen schieten echter tekort als het gaat om The Internet of Things. Voor IoT-apparaten is er inmiddels een aardig aantal specifieke besturingssystemen ontwikkeld. Dat is prettig, maar tegelijkertijd komt hiermee de vraag om standaarden weer om de hoek kijken. En ook die van de interoperabiliteit.

Platformen Organisaties die aan de slag willen met The Internet of Things, kunnen het wiel opnieuw proberen uit te vinden door zelf hard- en softwareplatformen te bouwen. Of zij kunnen gebruik maken van reeds bestaande IoT-platformen waardoor het uitrollen van een IoT-toepassing bijna een kwestie van ‘Plug & Play’ wordt. Gartner onderscheidt drie soorten IoT-platformen. Allereerst is er de variant die zich alleen bezighoudt met de operationele kant en het beheer van IoT-hardware. Het tweede type pakt de zaken op een wat hoger niveau aan: de verwerving en verwerking van IoT-data en de omzetting van die ruwe informatie naar bruikbare gegevens. En dan is er de derde soort waar zaken als IoT-applicatieontwikkeling, gegevensvisualisatie, real time analytics en integratie met bestaande ICT-systemen een plek hebben.

Standaarden Het is al even aangestipt: de huidige IoT-markt kenmerkt zich onder andere door een veelvoud aan technologieën, netwerkinfrastructuren en soorten hardware. Een aardig oerwoud aan ‘standaarden’ waardoor organisaties moeite hebben om toekomstbestendige IoT-oplossingen uit te rollen. Want: de standaard van vandaag is misschien morgen alweer afgeschreven. Volgens Gartner betekent het gouden tijden voor partijen die API’s weten te ontwikkelen die de boel (hoe divers dan ook) aan elkaar kunnen knopen. Om maar te zwijgen over initiatieven die IoT-standaardisatie nastreven.

Draadloze netwerken Ruwweg zijn er volgens Gartner twee typen mobiele datanetwerken voor The Internet of Things. Beide hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat zij voor de datacommunicatie weinig energie vragen van IoT-devices. De eerste variant is echter bedoeld voor de communicatie over kortere afstanden, de zogenoemde ‘Low Power Short Range’-netwerken. De marktonderzoeker verwacht dat dit type netwerkinfrastructuur de komende jaren het meest populair zal blijken te zijn. Gartner denkt echter niet dat er binnen nu en een jaar of acht een echte ‘winnaar’ zal zijn: de diverse bestaande soorten IoT-netwerken blijven vooralsnog naast elkaar functioneren, elk met zijn eigen bestaansrecht en een eigen ecosysteem van klanten, exploitanten en toeleveranciers.

De tweede variant is die van de ‘Low Power Wide Area Networks‘. Zoals de naam doet vermoeden, gaat het hier om IoT-communicatie die langere afstanden overbrugt. Gartner ziet hier echter wel een duidelijke winnaar: Narrowband IoT om precies te zijn. De marktonderzoeker baseert zijn verwachting op het feit dat deze technologie relatief eenvoudig (en kosteneffectief) in de bestaande LTE-netwerkinfrastructuur voor mobiele communicatie (4G) is uit te rollen. Slecht nieuws voor de concurrerende technologieën zoals LoRa en Sigfox.

Analytics De door IoT-apparaten, zoals sensoren, verzamelde informatie biedt organisaties de mogelijkheid om betere en snellere beslissingen te nemen. Om maar eens een voorbeeld te geven. Maar dan is het wel zo handig dat die data (semi)automatisch op de juiste waarde wordt geschat. Tot dusver kunnen de ‘klassieke’ analytics-softwarepakketten de boel nog net bijbenen. De vraag is of dat zo blijft, aangezien zowel de hoeveelheid IoT-data als de behoefte aan real time analyse toeneemt. Volgens Gartner wordt de nood aan nieuwe, niet-traditionele, algoritmes en analyticsprogrammmatuur de komende jaren alleen maar hoger.

Beheer De miljoenen sensoren en andere IoT-apparaten leveren een schat aan informatie op. En dat is machtig mooi. Zij brengen echter ook een probleempje met zich mee: het beheer. Gartner ziet daar een gat in de markt. Partijen die hier op in spelen, kunnen een aardige omzet verwachten, aldus de marktonderzoeker. Denk aan zaken als monitoring, diagnostiek, analyses en rapportages en softwareupdates.

Beveiliging Nu wij het toch over probleempjes hebben: beveiliging van de uiteenlopende IoT-apparaten, de bijbehorende software én achterliggende systemen zorgt  nu al voor hoofdbrekens. En dat wordt volgens Gartner de komende jaren alleen maar erger. Vooralsnog ontbreekt het aan een groot aanbod van specifieke IoT-security oplossingen, aldus de marktonderzoeker. Ook is er een schaarste als het gaat om ICT’ers met kennis van zaken. Dat zijn de negatieve kanten van de zaak. Als je het echter met een optimistische blik bekijkt, dan zijn er ook hier alleen maar kansen voor marktpartijen die in het IoT-security gat durven te stappen.

Bron: http://www.iotjournaal.nl/garnter-ziet-acht-belangrijke-iot-trends-t-verschiet/

 

 

Ook interessant voor u

 • Blog

  Energie management, de verborgen 15%...

  Er gebeurd veel onder de vlag van energie management. Anno 2015 regent het  CO2 of klimaat neutrale doelstellingen, een groter aandeel van duurzame energie of ambitie om het energie verbruik significant te reduceren.

  Energie management, de verborgen 15%...
 • Blog

  Connected Health: grote kansen voor de zorg

  Nederland gezond en wel. Dat is het motto van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De inzet van Connected Health geeft geweldige mogelijkheden om de kwaliteit van zorg te verbeteren, de toegankelijkheid te vergroten en de kosten te beperken.

  Connected Health: grote kansen voor de zorg
 • Blog

  Wakker worden op 12 april 2030

  Wakker worden op 12 april 2030

   

  Het is 12 april 2030 en u wordt wakker omdat uw optimale REM-slaap tijd berekend is door slaapkamer sensoren. In uw bed zitten sensoren die uw hersengolven de hele nacht hebben bewaakt zonder tussenkomst van elektroden.

  Wakker worden op 12 april 2030