Nederland gezond en wel. Dat is het motto van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De inzet van Connected Health geeft geweldige mogelijkheden om de kwaliteit van zorg te verbeteren, de toegankelijkheid te vergroten en de kosten te beperken.

Connected Health: grote kansen voor de zorg

Steeds meer partijen in de zorg lopen er warm voor. Ook de minister van VWS heeft Connected Health hoog op de agenda staan. Grootschalige implementatie ervan is echter geen sinecure.

Minister Schippers (VWS): „Het gaat razendsnel. De verandering komt van onderop. Mensen willen zelf die nieuwe diensten. Dat gaat voor een omslag zorgen. De sector is nu gericht op ziekte, straks op voorkomen. Er gaan steeds meer dingen waar je nu nog voor opgenomen wordt straks thuis plaatsvinden”


Oplossingen in de gezondheidszorg

Zorgorganisaties hebben de uitdaging om goede en betaalbare zorg ook in de toekomst toegankelijk te houden. Daarnaast verwachten cliënten steeds meer betrokkenheid en regie bij het managen van hun gezondheid. De zorg heeft dan ook meer cliëntgerichtheid, schaal‐ en betaalbare oplossingen nodig. Connected Health is hiervoor de meest voor de hand liggende strategie. Connected Health verbindt alle betrokken partijen met elkaar en maakt betaalbare zorg mogelijk.

Deze nieuwe technologieën worden steeds vaker ingezet voor preventie of zelfmanagement, maar ook voor de behandeling. Sommige behandelingen kunnen helemaal worden ingevuld met Connected Health. Veelal is er sprake van direct contact met een hulpverlener en ondersteuning van de behandeling met Connected Health (blended care).

Hulp via de computer vindt nu al plaats. Connected Health biedt kansen voor het verder verhogen van de kwaliteit van de zorg en het verlagen van de kosten. Door de inzet van Connected Health en nieuwe technologie kunnen mensen langer zelfredzaam blijven en eventueel zelfstandig blijven wonen.


Technologie en zelfredzaamheid

Staatssecretaris Van Rijn (VWS): over de betekenis van technologie voor de gezondheidszorg. Van Rijn: „De afgelopen vijftien jaar is het aantal plaatsen in verzorgingshuizen gehalveerd terwijl het aantal 80‐plussers is verdubbeld. Dat komt niet door beleid. Mensen willen langer thuis blijven wonen. En technologie kan hun zelfredzaamheid vergroten: dat automatisch het gas uit gaat als ze de deur uitgaan, of dat er valdetectie is.”

De praktijk van Connected Health blijkt weerbarstig. In veel zorgorganisaties is nog weinig ervaring met het ontwikkelen en inzetten van digitale diensten zoals een e‐consult, digitaal een afspraak maken en thuismeten bij bijvoorbeeld trombose of hartfalen. Het advies is: ‘Ga gewoon aan de slag, maar benader Connected Health als een duurzame verandering, niet als een eenmalig project. Het gaat om een meerjarenontwikkeling met verschillende stappen en werkwijzen. Betrek daarbij vanaf het begin zorgverleners en zorggebruikers.’

Ook interessant voor u

 • Blog

  Energie management, de verborgen 15%...

  Er gebeurd veel onder de vlag van energie management. Anno 2015 regent het  CO2 of klimaat neutrale doelstellingen, een groter aandeel van duurzame energie of ambitie om het energie verbruik significant te reduceren.

  Energie management, de verborgen 15%...
 • Blog

  Wakker worden op 12 april 2030

  Wakker worden op 12 april 2030

   

  Het is 12 april 2030 en u wordt wakker omdat uw optimale REM-slaap tijd berekend is door slaapkamer sensoren. In uw bed zitten sensoren die uw hersengolven de hele nacht hebben bewaakt zonder tussenkomst van elektroden.

  Wakker worden op 12 april 2030
 • Blog

  IoT Journaal: Gartner ziet 8 IoT trends

  Wat worden dit jaar en in 2018 de belangrijkste deelgebieden in de IoT-markt? Marktonderzoeksbureau Gartner heeft het onlangs keurig op een rijtje gezet. IoT Journaal pikte er de acht belangrijkste uit.

  IoT Journaal: Gartner ziet 8 IoT trends