Radboud Universiteit biedt met IoT inzage in beschikbaarheid studiewerkplekken campus

De Radboud Universiteit is een brede, klassieke universiteit in Nijmegen. Met 24.000 studenten en 7 faculteiten is het een toonaangevende, studentgerichte universiteit, actief op vrijwel alle wetenschapsgebieden. Er zijn meer dan voldoende studiewerkplekken, maar deze zijn voor studenten niet goed te vinden. Radboud Universiteit wil studenten laten zien waar studiewerkplekken beschikbaar zijn, en studenten zo goed mogelijk over de campus verdelen. Door middel van sensordata en haar IoT platform heeft SWYCS in samenwerking met de Radboud Universiteit, Planon- software en Mazemap in meerdere gebouwen waaronder de centrale bibliotheek de studiewerkplekken inzichtelijk gemaakt. De visualisatie is beschibaar in een portaal, App en op indoor plattegronden.

Radboud Universiteit biedt met IoT inzage in beschikbaarheid studiewerkplekken campus

Met 24.000 studenten en 7 faculteiten spreekt het voor zich dat de Radboud Universiteit een groot scala aan faciliteiten nodig heeft om het studeren op de campus te ondersteunen. De universiteit wil immers graag dat die studenten tevreden zijn. Dat zijn ze ook, getuige de gemiddelde beoordeling van een 8. Studenten hebben dan ook veel inspraak, onder meer via een jaarlijkse enquête. Daarin kwam structureel een belangrijk aandachtspunt naar voren: de slechte waardering van de studiewerkplekken. Studenten klaagden over een tekort aan ruimte, terwijl er meer dan voldoende studienissen en werkplekken zijn ingericht. Deze bleken alleen niet goed vindbaar te zijn voor de studenten.

 

De Oplossing

Voor de studenten was vooral de locatie van een studiewerkplek belangrijk, en de plekken daar in de buurt om bijvoorbeeld aansluitend samen wat te eten of te sporten. Dat is eigenlijk alleen goed in beeld te brengen op een plattegrond. Er werd voor gekozen voor de universiteitsbibliotheek als eerste locatie. Dat is een populaire, centrale locatie op de campus en een zeer geliefde studieplek voor studenten. De universiteitsbibliotheek heeft drie verdiepingen, met daarover verspreid meerdere soorten studiewerkplekken. Met behulp van sensoren wordt inzichtelijk gemaakt welke studiewerkplekken bezet zijn of niet. In de grotere studiezalen telt de crowd sensor hoeveel mensen een ruimte in- en uitgaan en actueel in de zaal zitten. Daarnaast zijn er sensoren op de groepswerkplekken. Deze geven weer of de werkplek bezet is of niet, gevisualiseerd op de indoor plattegronden. Wie op zoek is naar een stiltewerkplek, ziet op deze manier waar zo’n werkplek beschikbaar is.

 

Het resultaat

Er is nu geautomatiseerd realtime inzicht in het aantal mensen in een ruimte en de beschikbare studiewerkplekken. De reacties van studenten zijn zeer positief. Zij kunnen nu in de app op een plattegrond alle soorten beschikbare studiewerkplekken en aanpalende faciliteiten veel gemakkelijker vinden.

Meer weten over dit project?

Maak een afspraak en get connected